Co robić, by mieć silne, odporne zęby?

Białe zęby – fakty i mity
1 września 2019
Czasy, gdy musieliśmy bać się dentysty, już dawno minęły.
15 września 2019
Pokaż wszystkie

Nie jest tajemnicą, że dzisiejszy pęd życia i sposób naszego odżywiania nie wpływa korzystnie na kondycję naszych zębów. Szkliwo zębów jest co prawda najtwardszą substancją naszego organizmu, nie ulega jednak wątpliwości, że nawet ono potrzebuje naszej troski. Jakie produkty wpływają korzystnie na twardość szkliwa?

Dla jakości naszego szkliwa bardzo istotne jest wysokie stężenie wapnia. Wapń pozyskamy z produktów mlecznych, szczególnie z mleka i sera. Korzystne jest również występowanie w tych produktach kazeiny, która bardzo korzystnie wpływa na odbudowę zniszczonego szkliwa. Produkty mleczne są bardzo zdrowe dla naszych zębów, ważne jest więc codzienne spożycie odpowiedniej ich dawki.

Aby szkliwo było twarde i zdrowe potrzebujemy nie tylko wapnia i białka, ale także błonnika. Ten odnajdziemy między innymi w zieleninie, ale także w fasoli. Błonnik sprawia, że produkowana jest większa ilość śliny, która pozwala na oczyszczanie zębów i neutralizowanie kwasów ze spożywanych produktów.

Mówiliśmy już o tym, że dla zębów bardzo zdrowe jest spożywanie wszystkiego, co zawiera wapń, jednak należy podkreślić, że wapń ten nie jest łatwo przyswajalny. Aby nasz organizm przyswoił wapń, konieczna jest obecność witaminy D, ta zaś w najczystszej postaci występuje w rybach, szczególnie w łososiu, bogatym w kwasy omega-3. Ryby są więc nie tylko smaczne, ale tez korzystne dla zębów i szkliwa.

Mało kto wie, że na zdrowe zęby zbawienny wpływ ma także zielona herbata. Zawiera przeciwutleniacze , pozwala na szybkie zwalczanie bakterii. Zapobiega też zaleganiu płytki nazębnej, która jest pierwszym krokiem do powstawania próchnicy i kamienia nazębnego.

Już od dziecka słyszeliśmy, że marchewka jest zdrowa i należy ją jeść. Mało kto jednak wie, że surowa marchewka bardzo korzystnie wpływa na zęby i ich szkliwo, wzmacniając je. Żucie marchwi doskonale oczyszcza zęby, usuwa bakterie i wzmacnia dziąsła, a o wrażeniach smakowych nie trzeba chyba nikogo przekonywać.

Poradnik przygotowany po konsultacji z gabinetem stomatologicznym Steczko Dentysta Kraków.

Komentarze są wyłączone.