Czego unikać, gdy cierpimy na nadwrażliwość zębów?

Nadwrażliwe żeby to bardzo poważny i dotkliwy problem, który może dotyczyć każdego z nas. Może z nim walczyć, unikając niektórych produktów, które wywołują nasilenie problemu. Jakie to produkty?

Latem chętnie sięgamy po orzeźwiające desery lodowe. Niestety, nasze zęby nie są tym zachwycone. Szkliwo naszych zębów w kontakcie z zimnymi produktami ma chronić zęby przed niską temperaturą, ale kiedy jest zniszczone, ta ochrona nie jest wystarczające. Wtedy odczuwamy przenikliwy ból. Nadwrażliwość na zimno przejawia się nie tylko w spożywaniu lodów, ale nawet podczas oddychania zimnym powietrzem.

Zupełnie podobnie jest z gorącymi potrawami. Szkliwo zębów ma chronić nasze zęby również przez wysoką temperaturą, ale wszelkie jego zniszczenia mu to uniemożliwiają, a odczuwany przez nas ból będzie naprawdę silny. Kulminacją jest jednak połączenie produktu zimnego i gorącego. Wyobraźmy sobie, że zimnego loda popijamy gorącą herbatą.

Na nadwrażliwość zębów bardzo niekorzystnie wpływają kwaśne produkty, szczególnie owoce cytrusowe, ale także ogórki konserwowe czy pomidory. Unikać należy również kwaśnych cukierków i gazowanych napojów. Produkty te zawierają kwas, który niszczy nasze szkliwo, pozbawiając zęby naturalnej ochrony. Zęby wówczas stają się bardzo podatne na zmiany temperatury, co będzie się objawiać dotkliwym bólem.

Nasze zęby i szkliwo nie lubią także produktów słodkich. Cukier jest doskonałą pożywką dla bakterii, które również niszczą szkliwo, a do tego wywołują próchnicę. Unikać należy więc przede wszystkim soków i gazowanych napojów, ale także oczywiście słodyczy, a w szczególności twardych cukierków, których ssanie trwa długi czas. Przedłużamy bowiem w ten sposób ekspozycję naszych zębów na działanie cukru, który oblepia powierzchnie zębów, przyczyniając się do wystąpienia próchnicy.

Jeżeli mamy skłonności do nadwrażliwości zębów, powinniśmy zrezygnować z twardych produktów, które wymagają silnego gryzienia, bowiem podczas niego może dojść do pęknięć i uszkodzeń w szkliwie, przez co nadwrażliwość stanie się jeszcze bardziej dokuczliwa.

Odwiedź gabinet dentystyczny Steczko w Krakowie.

At the dentist

Stomatologia dawniej i dziś

Stomatologia to z pewnością prężnie i dynamicznie rozwijająca się gałąź medycyny. Technologia oraz postępy w nauce znacznie wpływają na jakość, skuteczność, a przede wszystkim na

Dentist and patient

Na czym polega Efekt Godona?

Efekt Godona jest bagatelizowany i często zdajemy sobie sprawy z tego, z czego on wynika. Mało kto z nas przecież posiada wszystkie zęby, a luki

Teeth checkup at dentist's office. Dentist examining girls teeth in the dentists chair

Kiedy jama ustna piecze

Stomatodynia, bo tak fachowo nazywa się zespół pieczenia jamy ustnej to bardzo dokuczliwa dolegliwość. Jest to choroba przewlekła obejmująca błonę śluzową jamy ustnej. Objawami choroby

Parodontoza – co każdy z nas wiedzieć powinien?
Parodontoza – co każdy z nas wiedzieć powinien?
Parodontoza – co każdy z nas wiedzieć powinien?
Parodontoza – co każdy z nas wiedzieć powinien?

Wybielanie zębów w domowym zaciszu

Brak higieny jamy ustnej oraz niewłaściwe nawyki żywieniowe w prostej linii prowadzą do różnych zmian wymagających interwencji stomatologa. Nie wolno...

Samo szczotkowanie to za mało!

Wielu z nas myśli, że aby cieszyć się zdrowymi zębami wystarczy tylko każdego dnia sumiennie je szczotkować. W rzeczywistości jednak...

Ból zęba – i co dalej?

Ból zęba często określany jest jako ból trudny do zniesienia, przeszywający i straszny. Tak w istocie jest. W zależności od...

Afty – powszechny problem

Afty to problem, który dotknął choć raz chyba każdego z nas. Wszyscy znamy bolesne białe punkciki, które skutecznie zniechęcają nas...

1/4