Nadwrażliwe żeby to bardzo poważny i dotkliwy problem, który może dotyczyć każdego z nas. Może z nim walczyć, unikając niektórych produktów, które wywołują nasilenie problemu. Jakie to produkty?
Latem chętnie sięgamy po orzeźwiające desery lodowe. Niestety, nasze zęby nie są tym zachwycone. Szkliwo naszych zębów w kontakcie z zimnymi produktami ma chronić zęby przed niską temperaturą, ale kiedy jest zniszczone, ta ochrona nie jest wystarczające. Wtedy odczuwamy przenikliwy ból. Nadwrażliwość na zimno przejawia się nie tylko w spożywaniu lodów, ale nawet podczas oddychania zimnym powietrzem.
Zupełnie podobnie jest z gorącymi potrawami. Szkliwo zębów ma chronić nasze zęby również przez wysoką temperaturą, ale wszelkie jego zniszczenia mu to uniemożliwiają, a odczuwany przez nas ból będzie naprawdę silny. Kulminacją jest jednak połączenie produktu zimnego i gorącego. Wyobraźmy sobie, że zimnego loda popijamy gorącą herbatą.
Na nadwrażliwość zębów bardzo niekorzystnie wpływają kwaśne produkty, szczególnie owoce cytrusowe, ale także ogórki konserwowe czy pomidory. Unikać należy również kwaśnych cukierków i gazowanych napojów. Produkty te zawierają kwas, który niszczy nasze szkliwo, pozbawiając zęby naturalnej ochrony. Zęby wówczas stają się bardzo podatne na zmiany temperatury, co będzie się objawiać dotkliwym bólem.
Nasze zęby i szkliwo nie lubią także produktów słodkich. Cukier jest doskonałą pożywką dla bakterii, które również niszczą szkliwo, a do tego wywołują próchnicę. Unikać należy więc przede wszystkim soków i gazowanych napojów, ale także oczywiście słodyczy, a w szczególności twardych cukierków, których ssanie trwa długi czas. Przedłużamy bowiem w ten sposób ekspozycję naszych zębów na działanie cukru, który oblepia powierzchnie zębów, przyczyniając się do wystąpienia próchnicy.
Jeżeli mamy skłonności do nadwrażliwości zębów, powinniśmy zrezygnować z twardych produktów, które wymagają silnego gryzienia, bowiem podczas niego może dojść do pęknięć i uszkodzeń w szkliwie, przez co nadwrażliwość stanie się jeszcze bardziej dokuczliwa.